Cardio- en respiratoire aandoeningen
Onze huisdieren kunnen net als mensen last hebben van hart- of longaandoeningen. Bepaalde rassen zijn gevoeliger voor sommige aandoeningen vanwege het erfelijke karakter. Andere aandoeningen kunnen ontstaan op eender welke leeftijd tijdens het leven. De meest voorkomende klachten zijn een verminderd uithoudingsvermogen, minder lang spelen, hoesten, meer hijgen, moeilijker ademhalen en zelfs syncopes (flauwvallen).
Met behulp van een electrocardiogram (ECG), radiologie, echografie en bloeddrukmeting proberen we de aard van het probleem vast te stellen en een gerichte behandeling te geven. Onze collega Ruben heeft zich via de European School for Advanced Veterinary Studies (ESAVS) verder gespecialiseerd in de cardiovasculaire aandoeningen en echocardiografie. Met een echocardiografie krijgen we een beeld van wat er exact mis is met het hart en welke behandeling het beste past.
Case: Cardio- en respiratoire aandoeningen
Django (mannelijke Cane Corse hond, 10m oud) wordt doorgestuurd door de eigen dierenarts omwille van een bijgeruis op het hart. De hond moet een operatie ondergaan waarvoor hij onder volledige narcose moet. Omwille van het bijgeruis moet er eerst een echo van het hart (echocardiografie) uitgevoerd worden om te achterhalen wat de oorzaak van het bijgeruis is en of dit heel ernstig is of niet. De hond wordt doorgestuurd naar onze dierenarts Ruben die de hartaandoeningen in onze praktijk behandeld. Django wordt eerst algemeen onderzocht hetgeen het bijgeruis bevestigd: een graad II tot III op VI en het duidelijkste te horen aan de rechterkant van de borstkas. Verder zijn er geen bijzonderheden.
Vervolgens wordt Django op zijn rechterzijde op een speciale tafel met een zacht kussen gelegd en worden ECG elektrodes bevestigd. Nu kan de echocardiografie van start gaan. Via een speciale cardio-probe wordt het hart in beeld gebracht, eerst langs de rechterzijde en vervolgens langs de linkerzijde. Tijdens de echocardiografie worden er verschillende metingen uitgevoerd en worden alle hartstructuren beoordeeld waaronder:
- de wanddiktes (linker ventrikel, rechter ventrikel)
- snelheden van de bloedstroom (aorta, pulmonalis)
- anatomie van de kleppen (aorta, pulmonalis, mitralis, tricuspidalis)
- aangeboren defecten
- volume inhoud van de kamers (ventrikels) en voorkamers (atria)
Tijdens de echocardiografie wordt duidelijk dat de pulmonalisklep van Django afwijkend is. Dit is de klep die het bloed vanuit het rechterhart naar de longen brengt. De klep is wat verdikt, vernauwd en sluit niet goed af (pulmonalisstenose). Hierdoor is er een hogere bloedsnelheid doorheen deze klep wat turbulentie veroorzaakt alsook lekt er wat bloed in de verkeerde richting terug.
Door de snelheid te meten doorheen de afwijkende klep kunnen we inschatten hoe erg het probleem is. De snelheid over de klep bedraagt zo’n 3m/sec. Hieruit kunnen we de drukgradiënt in het rechterhart afleiden wat neer komt op zo’n 40mmHg. Django wordt op deze manier gediagnosticeerd met een milde pulmonalisstenose (<50mmHg) dewelke op dit moment nog geen behandeling nodig heeft.
Een controle echocardio binnen 6 maanden is aangeraden om de progressie van de aandoening te evalueren. Op dit moment kan Django nog veilig in slaap (mits bepaalde producten te mijden) en heeft hij nog geen hartmedicatie of ingreep nodig.